Кулеба сказав, чи підходить Україні ізраїльська модель співпраці з НАТО

Україну влаштує будь-яка безпекова модель від партнерів, яка не буде альтернативою членству в Північноатлантичному альянсі.

Гарантії не повинні стати і не є заміною членства в НАТО, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи можливість надання Україні так званої ізраїльської моделі безпеки.

«Можна називати по-різному ці моделі. Аби вони не стали альтернативою членства України в НАТО. Саме тому в переговорах, які на всіх рівнях велися, ми постійно наголошували, що гарантії – це добре, але ніщо не замінить членство в НАТО. Це принципова позиція президента. І вона буде реалізована в тих рішеннях, які ухвалюються», – зазначив він.

Міністр наголосив, що Україні не потрібен другий Будапештський меморандум, коли за пусті обіцянки у неї забрали ядерну зброю.

«Ми не віддамо членство в НАТО за будь-які обіцянки. Тому що всі розуміють, і партнери також, що найсильніша, найпотужніша гарантія того, що в Європі не буде більше війни – це членство України в Альянсі, – вважає Кулеба.

Ізраїльська модель безпеки – це 10-річні зобов’язання, які беруть на себе США. Вони передбачають надання пакетів військової та фінансової допомоги, а також можливість спільного виробництва.

Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися на саміті у Вільнюсі скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть їх запрошення приєднатися до блоку після виконання всіх умов.

Сполучені Штати Америки пропонують Україні так звану ізраїльську модель співпраці з НАТО. Тобто без повноцінного членства в Альянсі. Серед членів НАТО немає одностайності щодо негайного прийняття України. Водночас Києву потрібно запропонувати раціональний шлях кваліфікації для вступу до Альянсу. Тож поки Україна не в НАТО, США нададуть їй такі гарантії безпеки, як Ізраїлю, заявив президент США Джо Байден.

Внутрішній документ німецького уряду свідчить про те, що уряд канцлера Олафа Шольца та президент США Джо Байден гальмують рішення на користь України щодо її вступу до НАТО. Учасники переговорів з країн НАТО протягом кількох днів узгоджували підсумковий документ саміту Альянсу у Вільнюсі.

12 липня лідери країн «Великої сімки» погодили декларацію про гарантії безпеки для України.

Саміт Північноатлантичного альянсу у Литві продемонстрував, наскільки повномасштабне вторгнення росіян в Україну відкинуло назад цілі, заради яких, як стверджує Кремль, Росія розпочинала війну.

На тлі саміту НАТО міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу намагався представити контрнаступ Збройних сил України як невдалу операцію. Навіть попри настанови Кремля не применшувати результати ЗСУ та не перебільшувати російські успіхи, щоб позиціонувати очолюване ним Міністерство оборони РФ як ефективного керівника бойовими діями в Україні після невдалого заколоту ПВК «Вагнер».